MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bajaderki piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości babki piernikowej, więc nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci.

Bajaderki piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajaderki piernikowe

 

  • 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..)
  • 190 g gęstego dżemu porzeczkowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka słodzonego kakao
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

 

  • Do obtaczania:
  • odłożone 3-4 łyżki masy
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bajaderki piernikowe
W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania).
Bajaderki piernikowe
W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą, mlekiem kakao i cukrem
Bajaderki piernikowe
Resztki ciast drobno kruszymy do dużej miski
Bajaderki piernikowe
Dodajemy dżem, ostudzoną masę i olejek pomarańczowy
Bajaderki piernikowe
Z masy formujemy dowolnej wielkości kuleczki