Arla

Arla

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka jabłkowo-orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, które każdy może sam zrobić

Babka jabłkowo-orzechowa

Składniki:

Babka jabłkowo-orzechowa

 

  • 330 g mąki (2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. posiekanych fig
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 600 ml cukru
  • 2 duże jajka + 2 białka jajek
  • 100 g masła Lurpak Klasycznego + 2 łyżki do natłuszczenia formy
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 jabłka (najlepsze będą kwaśne)
  • Bułka tarta do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Babka jabłkowo-orzechowa
1.Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C. Formę na babkę (im prostsza, tym ła-twiej będzie potem wyjąć ciasto) posmarować masłem i wysypać bułką tartą.2.W rondelku roztopić masło i odstawić, żeby trochę przestygło. 3.Wymieszać suche składniki: mąkę, sól, sodę, cynamon, połowę cukru, posiekane figi i orzechy. 4.W drugim naczyniu wymieszać dokładnie jajka, białka, drugą połowę cukru, roz-topione masło, jogurt, aromat waniliowy. 5.Obrać jabłka, utrzeć na grubej tarce. 6.Do masy z jajkami dosypać suche składniki, utrzeć całość. Na końcu dodać jabł-ka i wymieszać.7.Otrzymane ciasto (będzie bardzo gęste), przełożyć do formy i piec 65-75 minut. 8.Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 20 min przed wyjęciem z formy.Smacznego!