bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo lubię pastę jajeczną z szynką. Przeważnie przyrządzałam ją do pieczywa. Tym razem postanowiłam upiec kruche babeczki i podać je z pastą. Przygotowałam je na kolację, bardzo nam smakowały.

Babeczki z pastą jajeczną i szynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

 

  • Ciasto:
  • 250 gram mąki orkiszowej
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 gram szynki
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól, pieprz
  • Tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki z pastą jajeczną i szynką
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki.

Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.

Ostudzone babeczki wyjmujemy a foremek i napełniamy przygotowanym farszem .
Babeczki z pastą jajeczną i szynką