kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo

 Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

Składniki:

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą
Pomarańcze myjemy, parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do masy dokładamy płatki owsiane , wiórki kokosowe i pokrojone żurawinę i morele. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i dociskamy. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.