ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Inna wersja pizzy, dzięki dodatkowi batata ciasto jest wilgotniejsze i w smaku przypomina babkę ziemniaczaną.

Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie

 

  • Dobrze jest podpiec ciasto przez dwadzieścia minut zanim wyłoży się dodatki.
  • 1 ugotowany batat
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki wody
  • dodatki
  • 3 kiełbaski śląskie cienkie
  • 1 serek topiony z szynką
  • 3 plastry sera goudy
  • 1/4 papryki

Sposób przygotowania:

Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Jednego batata umyć i ugotować w łupince, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać dwie i pół szklanki mąki, 5 dag drożdży, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru, pół szklanki wody. Zagnieść ciasto i poczekać aż troszkę urośnie.

Jeśli ciasto się za bardzo klei do rąk dodać więcej mąki.Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ułożyć dodatki. Paprykę pokrojoną w plasterki, dwie śląskie cienkie pokrojone w plasterki. Kilka plastrów sera pokrojonych w cząstki i jeden serek topiony.

Upiec na złoty kolor sprawdzając czy jest wypieczone w środku. Dobrze jest podpiec ciasto przez dwadzieścia minut zanim wyłoży się dodatki.
Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Z mąki ugotowanego batata oraz pozostałych składników zagniatamy ciasto.
Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Rozwałkowujemy ciast w formie grubszego placka.
Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Układamy pokrojoną kiełbasę śląską oraz plastry papryki.
Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Na koniec kładziemy kawałki sera pokrojone w cząstki.