mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Arab z maminego brulionu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierwsze z ciast, wprost zeszytu mojej mamy sprzed ponad 20 lat.

Arab z maminego brulionu

Składniki:

Arab z maminego brulionu

 

  • Ciasto:
  • 20 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki
  • łyżka kakao
  • 5 jajek
  • Masa serowa:
  • 1,5 kg sera zmielonego 2 razy
  • 4 żółtka
  • margaryna
  • 1,5 szkl. cukru
  • galaretka cytrynowa
  • Piana:
  • 4 białka
  • szkl. cukru
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Arab z maminego brulionu
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, mąką, kakao. Białka ubić. dodać do masy. Wymieszać i upiec 3 placki. Masa serowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. cukru. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, stopniowo dodawać ser i przestudzoną galaretkę. Piana: Galaretkę rozpuścić w szklance wody. wystudzić. 4 białka ubić ze szklanką cukru. Dodać galaretkę. Przełożenie: Placek ciemny- ser-placek ciemny- białka- placek ciemny- polewa.