SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-miętowe ciasteczka

  • 10
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Czekoladowo-miętowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Na co dzień, doskonałe też na Święta - smaczne ciasteczka dla tych małych i dużych łasuchów!

Składniki:

Czekoladowo-miętowe ciasteczka

 

  • 100 g nadziewanej czekolady miętowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g margaryny
  • odrobina kropli miętowych
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-miętowe ciasteczka
W kąpieli wodnej roztopić margarynę a potem połamać czekoladę, dodać do margaryny i rozpuścić. Od czasu do czasu mieszając. Roztopioną czekoladę zdjąć z ognia i przestudzić, ale ma być płynna. Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.

Następnie dodać żółtka, wymieszać z białkami. Potem wlać odrobinę kropli ( dosłownie kilka kropli ) i cały czas miksując wlewać czekoladę. Na koniec przesiać do masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

Potem za pomocą łyżeczki ( ciasto będzie twarde ) wybierać porcje ciasta i formować kulki w wielkości orzecha włoskiego.

Kulki obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczone wystudzić na kratce.
Czekoladowo-miętowe ciasteczka
Etap 1w kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekolady
Czekoladowo-miętowe ciasteczka
Etap 2przygotowac schłodzone ciasto i cukier puder
Czekoladowo-miętowe ciasteczka
Etap 3formowac kuleczki i obtaczać je w cukrze
Czekoladowo-miętowe ciasteczka
Etap 4piec 15 minut w 180 stopniach ............