cypiska2

cypiska2

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czynaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie kuchni litewskiej, smaczne proste i sycące. Podany przepis jest na obiad dla 4-5 osób.

Czynaki

Składniki:

Czynaki

 

  • ZIEMNIAKI ok 10 szt
  • MIĘSO MIELONE ok. 1 kg
  • KAPUSTA BIAŁA 1 główka
  • SELER 1 szt.
  • POR 1 szt.
  • MARCHEWKA 2 szt.
  • PIETRUSZKA NATKA 1 PĘCZEK
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW
  • OLEJ LUB OLIWA Z OLIWEK

 

 

Sposób przygotowania:

Czynaki
ZIEMNIAKI KROIMY (WG UZNANIA) W KOSTKĘ LUB TALARKI, UKŁADAMY NA DNIE NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WYSMAROWANEGO TŁUSZCZEM, POSYPUJEMY ODROBINĄ SOLI I PRZYPRAWY DO ZIEMNIAKÓW. MIĘSO MIELONE PRZYPRAWIAMY TAK JAK DO KOTLETÓW, ALE NIE DODAJEMY JAJKA ANI BUŁKI, TYLKO PRZYPRAWY, MIĘSKO KŁADZIEMY NA ZIEMNIAKI. Z RESZTY SKŁADNIKÓW ROBIMY SAŁATKĘ KROIMY WARZYWA LUB TRZEMY NA TARCE, DOPRAWIAMY, SOLĄ, PIEPRZEM I OLIWĄ. SAŁATKĘ UKŁADAMY NA MIĘSO. PRZYKRYWAMY NACZYNIE I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ŚRODKOWĄ PÓŁKĘ. PIECZEMY W TEMPERATURZE OD 200-250 STOPNI PRZEZ 1,5-2 GODZIN MOŻNA PODAWAĆ Z KETCHUPEM LUB SMIETANĄ