jumawi

jumawi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Ciemna rolada z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rolada najlepiej smakuje na drugi dzień

Ciemna rolada z kremem kawowym

Składniki:

Ciemna rolada z kremem kawowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka drodno zmielonej kawy
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 banany
  • sok z1/2 cytryny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciemna rolada z kremem kawowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.Ubić pianę z białek, dodać cukier puder, żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec na dużej blasze 43x43cm, po upieczeniu ciasto zwinąć w ściereczkę.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kawę i rum.Banany obrać skropić sokiem z cytryny. Ciemny biszkopt posmarować kremem, położyć banany i zwinąć roladę. Polać czekoladą.