Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem borówkowym
Zaczynamy od wcześniej wyciągnietego masła z lodówki (musi być miękkie) dokładnie zmiksowac je z cukrem.Nie przerywając miksowania dodawać kolejno mąke wymieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczeniai, jajka. Gotowe ciasto przekłdamy do formy o średnicy 24 cm(wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy nie mamy opruszyc bułka tartą) Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 stopni przez 30-35 min. Upieczone,ostudzone ciasto przekroic na pół.Wcześniej umyte borówki, wrzucic na patelnie i gotowac do momentu gdy puszcza sok.( u mnie trwało to ok. 30 min. ) Przestygnięte borówki zmiksować na pure ptem przecisnac przez sito.Wrzucamy je znów na patelnie kiedy będą gorące dodać 1 łyżeczkę agaru i mieszać aby się rozpuścił, potem kolejną ciągle mieszając aby agar się rozpuścił. Borówki odstawic i ostudzić. Białaka ze szczypta soli i dodawając po trochu cukru( nie przrywają miksowania) ubic na sztywną pianę. Śmietanę ubijać, pod koniec dodać fixa ciągle ubijając. Ubita śmitane z ubtymi białkami połączyć. Do powstałego kremu dodac ostudzone borówki wszystko delikatnie wymieszać.Na jedną połówkę ciasta wyłożyć krem i delikatnie przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto położyć na papier do pieczenia, przykryć papierem i wstawić do zamrażalnika na 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe do podawania można posypać cukrem pudrem lub jakąś polewa.