2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne ciasto którego nie sposób nie upiec w sezonie gdy mamy brzoskwiń i śliwek pod dostatkiem,wzbogaciłam go o bitą śmietanę i świeże owoce co dodatkowo podkreśliło jego walory smakowe.

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe

 

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 24/28 cm

 

  • 5 jajek
  • 3 niepełne szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady białej
  • ¾ szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag węgierek
  • 3 brzoskwinie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe
Przygotowanie: Jajka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Trzy łyżki mąki tortowej odłożyć. Resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach miksera na przemian wlewać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na dwie równe części do jednej wsypać odłożoną mąkę tortową, do drugiej kakao, zmiksować, wlewać na przemian do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Na wierzchu ciasta wyłożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie i śliwki. Wstawić do piekarnika piec około 50 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Zimną kremówkę z lodówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan fiksem posmarować wierzch ciasta wygładzić, udekorować świeżo pokrojonymi owocami i podawać.
Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe
jajka z cukrami miksujemy na puszysto wlewamy olej oranżadę
Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe
dzielimy na dwie równe porcje do jednej dodajemy kakao
Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe
wylewamy na przemian ciasto jasne-ciemne do blaszki
Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe
na wierzch wykładamy brzoskwinie i śliwki pieczemy

Tagi:

jajko jajka