femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Ciasto skubaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie jasnego kruchego ciasta z ciastem kakaowym, owocami, powidłami oraz rozpływającą się w ustach bezą!

Ciasto skubaniec

Składniki:

Ciasto skubaniec

 

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła

 

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto skubaniec
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wysyp na stolnicę lub do miski. Na środku zrób dołek, wlej żółtka, dodaj cukier puder oraz miękką margarynę/masło. Wszystkie zagnieć na gładkie ciasto i podziel na 3 równe części. Jedną z nich bardzo dokładnie połącz z łyżką kakao i wszystkie włóż na 30 minut do zamrażalnika.

W tym czasie umyj śliwki, pozbaw ich pestek na pokrój na mniejsze cząstki.

Małą kwadratową blaszkę wyłóż pergaminem. Do tak wyłożonej foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasne ciasto, wyłóż powidła śliwkowe i rozłóż w miarę równomiernie owoce. Przykryj to ciastem kakaowym również startym na tarce o grubych oczkach.

Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru, wyłóż na ciasto kakaowe i na samym wierzchu zetrzyj ostatnią ( białą ) część ciasta.

Skubańca piecz około 40 minut do suchego patyczka ( aż piana na wierzchu zrumieni się na złoty kolor ).