beataw

beataw

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Ciasto czekoladowo-budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Troszeczkę pracochłonne, jednak efekt wart jest pracy:)

Ciasto czekoladowo-budyniowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-budyniowe

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka masła

 

  • Składniki na krem budyniowy:
  • kostka masła
  • opakowanie budyniu (najlepiej śmietankowy lub waniliowy)

 

  • Składniki na ``górę ciasta``
  • galaretka owocowa
  • owoce ( ja użyłam brzoskwini, ale świetnie smakuje także z truskawkami, lub ananasem)

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-budyniowe
Ciasto:
-oddzielić białka od żółtek
-białka ubić na sztywną pianę
-do piany z białek powoli dodawać cukier, żółtka i cukier waniliowy
-miksować aż do rozpuszczenia się całkowicie cukru
-mieszając ostrożnie dodawać do masy przesianą mąkę, proszek i kakao,
-tak powstałe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy
-piec około 40min w temperaturze 170st.

Krem:
-Budyń przyrządzić tak jak polecono na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia
-masło utrzeć na ''puszysto'' i powoli dodawać zimny budyń
-miksować kilka minut na średnich obrotach

W między czasie przyrządzić galaretkę, a owoce obrać i pokroić.

Wyjąć ciasto z piekarnika, pokroić na 3 części i przekładać kremem. Na wierzchu także posmarować niewielką ilością kremu i ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na 10 minut. Gdy galaretka zacznie tężeć i robi się chłodna wyjąć ciasto i polać galaretką wierzch. SMACZNEGO:)