alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto borówkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto borówkowe, ciasto borówkowe, ciasto borówkowe

Ciasto borówkowe

Składniki:

Ciasto borówkowe

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki lub dżemu z czerwonych borówek
  • 125 ml szklanki śmietany 22%
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto borówkowe
Wszystkie składniki ciasta poza dżemem dokładnie ze sobą wymieszać. Ukształtować kulę, włożyć na pół godziny do lodówki, następnie ciasto rozwałkować, wypełnić blachę, piec w temp 180 st. C przez 30 minut. Wyjąć, posmarować konfiturami, posypać kruszonką ( posiekać mąkę z masłem i cukrem, zagnieść, ukształtować kulę, zawinąć w folię, wstawić na pół godziny do lodówki, zetrzeć). Przygotowane ciasto piec jeszcze 15 minut w temp. 200 st. C.