coliina

coliina

Kuchcik
[Przepisów: 3]

ciasto budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wpaniałe ciacho, wsam raz na letnie wieczory

ciasto budyniowe

Składniki:

ciasto budyniowe

 

  • I .
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao

 

  • II.
  • 2 budynie - czekoladowy , śmietankowy bądź waniliowy
  • mleko
  • cukier
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

ciasto budyniowe
I.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao. Wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35 min.

II.
Budynie przyrządzamy z mniejszej ilości mleka, dosypujemy cukru wedle smaku.

III.
Upieczony biszkopt przekrajamy na dwie części. Na dolną cześć wykładamy czekoladowy budyń. Przykrywamy górną częśćią oraz wykladamy pozostały budyń. Polewamy polewą


SMACZNEGO !