Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto miodowo-orzechowe z rumową masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto miodowe z orzechami jest pracochłonne ale warto je zrobić

Ciasto miodowo-orzechowe z rumową masą

Składniki:

Ciasto miodowo-orzechowe z rumową masą

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2/3 szkl mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szkl miodu
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Masa
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat rumowy do smaku
  • 40-50 dag powideł śliwkowych lub marmolady
  • 1 polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-orzechowe z rumową masą
Jajka z 3 łyżkami cukru ubić na parze. Miód z margaryną rozpuścić w rondelku, przestudzić. Do przestudzonej margaryny z miodem wsypać mąkę wymieszaną z sodą i mielonymi orzechami, pozostały cukier, dodać ubite jajka, śmietanę, aromat i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 4 części, cienko rozwałkować i upiec 4 placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 5 minut. Kaszkę z mlekiem ugotować na gęsto, ostudzić. Masło ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo kaszę. Pod koniec dodać sok z cytryny i aromat. Na jeden upieczony, zimny placek wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Posmarować powidłami lub marmoladą, przykryć trzecim plackiem, wyłożyć pozostałą masę i przyłożyć ostatnim. Ciasto przyłożyć deseczką i obciążyć. Następnie oblać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.