Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciastka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka że palce lizać - polecam.

Ciastka z pianką

Składniki:

Ciastka z pianką

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • Pianka:
  • białko
  • 10 dag cukier puder

 

  • Krem:
  • 3 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciastka z pianką
Na stolnicy przesiać mąkę dodać pokrojona margarynę i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać krążki wielkości kieliszka, kłaść na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z białek ubi c pianę dodać cukier puder i dalej ubijać. Ubitą pianę kłaść na krążki ciasta i zapiec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowanie kremu: Na parze ubić jajka z cukrem i ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z masą jajeczną. Dodać kakao i wymieszać. Upieczone i ostudzone ciasta smarować kremem i złączyć - trzymając za boczne krawędzie, aby nie połamać pianki.