marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z bananami i mączką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 34
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciastka lubię najbardziej i dodaję do nich wszystko oprócz marmolady, ale za to inne składniki jak mączka kokosowa lub orzechowa, sezam, a nawet mak jak najbardziej. Przyjemnie jest potem je spożywać i dzielić się z innymi.

Ciastka z bananami i mączką kokosową

Składniki:

Ciastka z bananami i mączką kokosową

 

  • 500 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 100 g.mączki kokosowej,
  • 3 średnie dojrzałe banany,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciastka z bananami i mączką kokosową
Mąkę odmierzyć szklankami i wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką miękkiego masła. Zrobić dołek i wbić trzy żółtka, dodać cukier waniliowy, mączkę kokosową oraz roztarte pałką w miseczce plasterki bananów, które przedtem opłukać, obrać ze skórek, odkroić ciemne końce i pokroić na talarki. Ponadto wlać śmietankę, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić przez godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo i wykrawać szklaneczką lub foremkami kształty i układać na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min.

Po upieczeniu wyjąć lub wysunąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i zsunąć na talerz lub tacę i piec następne.

pieczenie


Tagi:

ciastka deser