mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasteczka drożdżowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciastka. Idealne do popołudniowej kawy.

Ciasteczka drożdżowe.

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe.
Na początku w misce umieszczamy miękką margarynę. Następnie ucieramy ją na jednolitą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Później dodajemy śmietanę, drożdże, żółtko i szczyptę soli. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z powstałego ciasta formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i przekładamy na stolnicę. Przy użyciu wałka rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5 mm. Przy użyciu specjalnych foremek wycinamy ciastka. Każde ciastko smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem jajka i posypujemy białym cukrem. Ciastka układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego.