mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Chruściki kokardki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Proponuję chruściki kokardki które bardzo szybko się robi. A jeszcze szybciej znikają. Dla mnie ich zaletą jest to że mogę je jeść bez cukru. Co roku obowiązkowo piekę je bo jak tu nie lubić chruścików.

Chruściki kokardki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chruściki kokardki

 

 

Sposób przygotowania:

Chruściki kokardki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję roztopione i wystudzone masło, spirytus, sól, żółtka jaj, śmietanę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma. Za pomocą wałka biję ciasto około dwie minuty, mocno je uderzam.Dziele na kilka porcji i wałkuję na desce podsypanej mąkę albo na papierze do pieczenia. Wycinam prostokąty 7X6 cm. Na środku zgniatam palcami ciasto i formuję kokardki. Smaże je na rozgrzanym oleju, muszą one w nim pływać. Wcześniej wkładam kawałek ziemniaka żeby sprawdzić temp oleju. Po usmażeniu wyjmuję na ręczniki papierowe, a jak ostygną posypuję pudrem.
Chruściki kokardki
jaja mąka sół śmietana masło spirytus w misce
Chruściki kokardki
ciasto zagniecione i wałkiem bite gotowe do wałkowania
Chruściki kokardki
ciasto rozwałkowane na desce podsypnej mąką
Chruściki kokardki
kokardki uformowane z ciasta gotowe do smażenia