agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

chałka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

w sam raz do śniadania

chałka drożdżowa

Składniki:

chałka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

chałka drożdżowa
zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia
Przesiać mąkę do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, jajka wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone masło, sól i wodę zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować trzy wałeczki. Zapleść warkocze. Wierzch posmarować jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub tak jak w moim przypadku kruszonka (masło wielkość orzecha włoskiego zagnieść z cukrem i mąką)
Piec na blasze wysmarowanej masłem, lub na papierze ok 25 min w temp. 200 st .

Tagi:

jajko jajka