Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna odmiana polskich pulpetów. Pycha
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 42
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 386
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 960
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 42
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 386
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 960
Składniki
Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.
Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.
Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.
Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego