Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny sposób na przygotowanie szaszłyków w domu, te akurat robiłam z polędwiczek wieprzowych, ale może być inne mięso i dodatki. Smacznego.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 270
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 253
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 687
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 270
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 253
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 687
Składniki
Najlepiej dzień wcześniej przygotować marynatę i zostawić w niej mięso, można kilka godzin wcześniej. Marynata: 8 łyżek oleju np. z pestek winogron, mieszamy z czerwonym winem, dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką paprykę. Umyte, osuszone polędwiczki kroimy w ok. 2 centymetrowe plastry i mieszamy z marynatą. Następnie wstawiamy przykryte do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na dobę. Tak zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków naprzemiennie z pokrojoną papryką, cebulą w plasterkach, plasterkami boczku, lub innymi dodatkami np, pieczarkami.
Ponieważ szaszłyki polewamy bulionem z oliwą, więc lepiej umieścić je na papierze do pieczenia, lub w foremkach z folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni ( góra/ dół ) i piec około godziny, podlewając bulionem, można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni po 40 - 45 minutach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.