Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje zawsze i kazdemu,na zimno,na ciepło z lodami czy bitą śmietaną....jak kto lubi:-)
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 94
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 179
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 76
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 80
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 94
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 179
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 76
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 80
Składniki
Z mąki,żółtek,tłuszczu,smietany,cukru zagniatamy kruche ciasto.1/4 ciasta wkładamy do lodówki,3/4 ciasta wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.Wkładamy do piekarnika na ok 25 min,150 stopni.Podpiekamy aż ciasto trochę się zrumieni.
W między czasie obieramy i kroimy jabłka ,byle jak na mniejsze kawałki.Stawiamy na gazie,wsypujemy cynamon,cukier waniliowy i zwykły (do smaku).Smażymi chwilę aż sok się zredukuje (nalezy go porzadnie zredukowac inaczej ciasto będzie mokre)
Na zrumienione ciepłe ciasto wsypujemy jabłka i szczypiemy pozostałą część ciasta.Z 3 białek ubijamy pianę z białek,dosładzamy do smaku i nakładamy na ciasto.Pieczemy jeszcze jakieś 40 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego:-)