Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej rodzinie od lat. Zapewniam , że wart jest tyle zachodu, ile zajmuje jego przygotowanie.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 758
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1804
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 278
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 758
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1804
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 278
Składniki
Ze składników na ciasto kruche szybko zagnieść ciasto dadajac tyle śmietany ile zabierze mąka w trakcie zagniatania. Ciasto schłodzić ( ok. 1 ha w lodówce) , wyłożyć nim ( ja wylepiam) uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia , ponakłuwać widelcem. Niech teraz ciasto czeka w lodówie na dalszy rozwój sytualcji .
Farsz: Obrane jabłka zetrzec na grubej tarce, poddusić we własnym sosie jakieś 15 min wraz z cukrem i cynamonem. Do gorących ( ale już uduszonych ) jabłek dokładnie wmieszać żelatynę - całość wystudzić i wyłożyć na ciasto kruche. Piec 35 min w temp 190 st. wstawiajac do nagrznego już pieca.
W tym czasie robimy biszkopt- Suche składniki ( bez cukru) mieszamy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Do tej masy jajecznej delikatnie nalezy wmieszac suche składniki.
Po upływie 35 min wspomnianych w pkt. 2 , na masę jabłkową wylewamy biszkopt rozprowadzając go równomiernie. Pieczemy kolejne 30 min w temp. 180 st.
Ciasto gotowe. Smacznego.