Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska - nie tylko dla dzieci. Aromatyczne i chrupiące plasterki ususzonych jabłek. Polecam wypróbować!
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 128
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 429
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 95
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 112
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 128
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 429
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 95
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 112
Składniki
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki, max. 3 mm.
Plasterki rozkładamy na 2 blachach z piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Plasterki mogą lekko na siebie zachodzić, choć w tych miejscach mogą się skleić.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni C. Suszymy je około 2 godzin, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. W połowie czasu - po godzinie, przekładamy je na druga stronę. Suszymy jeszcze godzinę. Jeżeli po tym czasie, nadal pozostają miękkie - przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze około 20 minut.
Chipsy są gotowe. Jeżeli chcemy je przechować, wkładamy je do szczelnego pojemnika lub woreczka.