Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stekiem w sosie pieprzowym zachwyci się każdy mężczyzna :)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34813
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34813
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Krok pierwszy Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka pieprzu. Następnie pokrusz je rozgniatając dnem szklanej miski (dzięki wykorzystaniu miski pieprz nie będzie podskakiwał i rozsypywał się po całej kuchni). Pieprz możesz też utłuc w moździerzu, uważając aby nie pokruszyć go zbyt drobno. Krok drugi Pieprz przesyp na płaski talerz. Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy kotlecik ugnieć ręką (z obu stron) nadając mu jednocześnie zgrabny kształt. Następnie opanieruj w przygotowanym kruszonym pieprzu. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, ale nie za mocno, aby mięso nie przypaliło się natychmiast. Krok trzeci Na oliwie kładź kotlety i smaż z każdej strony po minucie. Gotowe przełóż na talerz, a tłuszcz po smażeniu zlej, jednak patelni nie myj. Wsyp na nią resztę pokruszonego pieprzu, dodaj drobno posiekaną cebulę. Krótką chwilę podsmażaj na dużym ogniu. Następnie podlej wódką i winem, dodaj sos mięsny. Wymieszaj. Krok czwarty Powstały sos zaciągnij śmietaną, a gdy się zagotuje, włóż doń kotlety. Po minucie przewróć i duś tak długo, jaki efekt pragniesz osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.