Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hmm, Skandynawia się kłania - mała reminescencja kulinarnych wycieczek... Nie ukrywam - dość pracochłonne i stosunkowo drogie (owoce morza!), ale przy podaniu - zatyka dech w piersiach - normalnie prawdziwym wiatrem znad fiordów... ;)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Pasta jajeczna: ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, podusić widelcem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek - wymieszać. Na sam koniec dodać sporą łyżkę kawioru - miałem jakiś niemiecki, ciemnoniebieski, drobny (ważne!) - jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Pasta tuńczykowa: odcedzić tuńczyka z zalewy, dodać posiekane w drobniutką kosteczkę 2 ogórki i czerwoną cebulkę, wlać sok z cytryny i sos worcester, dodać majonez, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać - pasta musi mieć konsystencję łatwą do formowania (smarowania - tuńczyk bywa raczej suchy) i ma być pikantna. Odstawić w chłodne miejsce.
Przygotowanie chleba na tort: skibki chleba tostowego okroić ze skórki nadając im kształt kwadratu, posmarować cienko, choć dokładnie masmixem. Ułożyć na dużej desce kwadrat 3 skibki na 3 skibki (9 skibek na warstwę).
Formowanie tortu: na ułożoną warstwę chleba nałożyć pastę tuńczykową, wyrównać i posypać pokrojonymi w cienkie plasterki paluszkami surimi. Ułożyć kolejną warstwę (3x3) chleba posmarowanego masmixem ( smarowaniem do góry). Na to nałożyć pastę jajeczną - wyrównać - i na wierzch - ostatnią warstwę smarowanego chleba (3x3). Lekko docisnąć, by wyrównać całość.
Tak przygotowany tort posmarować cienką warstwą majonezu - na wierzchu i szczególnie dokładnie po bokach. Ozdobić wg uznania: kawałkami łososia wędzonego, małżami z zalewy, krewetkami z zalewy, resztą kawioru, gałązkami koperku. Na boki tortu przykleić pocięte w cieniutkie, ukośne plasterki ogórki konserwowe.
Owinąć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do plastikowego "ochraniacza" na blachę i odstawić w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia, by smaki się przemieszały, a chleb lekko nasiąknął wilgocią z past. Kroić na kawałki jak placek.
SMACZNEGO!!!