Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa ze słonecznymi kurkami. Idealna na jesenną pluchę, ale nie tylko!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 203
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 146
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 203
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 146
Składniki
Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, podsmażyć do lekkiego zrumienienia marchewkę i ziemniaki.
Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
Tymczasem kurki dokładnie umyć, oczyszczając z wszystkich leśnych paprochów (co nie jest łatwe, przyznaję) i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Zeszklić na nim cebulę, dodać kurki, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda i staną się miękkie (około 5 minut). Kurki należy smażyć krótko, ponieważ w miarę wydłużania czasu obróbki cieplnej nie miękną, tylko stają się coraz twardsze. Pod koniec smażenia dodać listki tymianku, doprawić grzyby solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, wyłowić je łyżką cedzakową i odłożyć do miseczki, pozostawiając w wywarze część ziemniaków – zmiksować je z bulionem. To trochę zagęści zupę bez konieczności użycia zasmażki z mąki.
Doprawić zupę śmietaną lub jogurtem, pamiętając o zahartowaniu, dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić wyłowione wcześniej warzywa i podsmażone grzyby (trochę zostawić do dekoracji). Zagotować zupę i odstawić z ognia.
Żeby śmietana nie zwarzyła nam się podczas podgrzewania, trzeba najpierw wlać ją do miseczki, roztrzepać i wlać do niej chochlę lub dwie gorącej zupy. W ten sposób hartujemy śmietanę, teraz po wlaniu do garnka z zupą już się nie rozwarstwi. Zawsze stosuję ten sposób i zawsze się sprawdza – warto go zapamiętać.
Doprawić posiekanym koperkiem i podawać.