Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostota i elegancja tak można w dwóch słowach ująć to danie. Niby nic nadzwyczajnego, mięso i ryż, a dzięki takiej formie podania zwykłe pulpeciki mięsne awansują do rangi „dania ekskluzywnego”.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13653
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 34
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13653
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 34
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Składniki
Ryż moczyć w wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzić i wysypać na duży płaski talerz.
Mięso wymieszać z posiekaną dymką, utartym parmezanem oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Mokrymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać dokładnie w ryżu i układać w naczyniu do gotowania na parze (wyłożonym uprzednio gazą!). Gotować na parze przez 20-25 minut. W tym czasie ryż napęcznieje i nasze mięsne kulki będą wyglądały jak czekoladki Raffaello lub małe, białe jeżyki.
Tak przygotowane pulpeciki smakują wspaniale zarówno z rosołem jak i z zupą pomidorową.
PS Przepis zaczerpnięty z cincin.cc http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32260