Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepyszny kulinarny eksperyment:) Roladki z piersi kurczaka nadziewane jabłkiem i selerem naciowym oraz chili, które świetnie przełamuje słodki smak jabłka.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 326
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 164
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 54
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 326
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 164
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 54
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Rozbijamy tłuczkiem. Jabłko i seler myjemy. Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (razem ze skórką). Seler kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę również pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone jabłko, seler i papryczkę wraz z przyprawami. Smażymy często mieszając około 5 minut. Odstawiamy.
W tym czasie rozpuszczamy kostkę rosołową w 300 ml gorącej wody. Lekko przestudzony farsz nakładamy na mięso. Zwijamy w roladki i obwiązujemy nitką, tak aby farsz nie wypadał. Obsypujemy pieprzem i odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 50 minut.
Roladki wyjmujemy i odwijamy z nitek, pozostawiamy w całości lub kroimy na pół. W 3 łyżkach sosu rozprowadzamy dokładnie mąkę, pozostały sos doprowadzamy do wrzenia, wlewamy roztrzepaną z sosem mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi sosem i surówką. Smacznego:)