Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo pożywne danie - pulpeciki z szynki wieprzowej z nutą cząbru w delikatnym kremie z brukselki.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
Wszystkie 3 cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. * Jedną część podsmażonej cebulki dodamy do pulpecików, a drugą część do kremu.
Do miski dodajemy mięso mielone, część podsmażonej cebulki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, cząber, majeranek, ostrą paprykę, sól, pieprz, 5 łyżek ekspandowanego amarantusa i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące gryczanej.
Następnie uformowane pulpeciki podsmażamy na oleju rzepakowym.
Gdy pulpeciki się zarumienią odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i wrzucamy do 1,5 litra gotującego się bulionu. Gotujemy je około 20 minut, a następnie przekładamy do miseczki
Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy brukselkę, pokrojoną marchewkę, podsmażoną cebulkę oraz 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy wszystko do uzyskania miękkości. * Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy 0,5 szklanki kefiru, koperek oraz pulpeciki i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)