Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, bo ucierany, placek ze śliwkami pod chrupiącą kruszonką z płatkami migdałowymi i nutą cynamonu. Dawniej robiłam z samymi owocami, ale pomyślałam, że taka eksperymentalna kruszonka nada mu "smaczku".
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 487
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 308
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4300
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 800
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 487
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 308
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4300
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 800
Składniki
Wymieszać mikserem składniki ciasta: jajka z cukrami, margaryną, śmietaną, na koniec mąka i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić (będzie dosyć gęste) na dużej blaszce (u mnie największa ok 30 cm x 40 cm)
Śliwki: ja robię tak, że śliwki kroję na ćwiartki i po prostu wysypuję na ciasto. Część leży skórką do góry (te wpadną bardziej w ciasto), część skórką do dołu (te wpadną mniej).
Ciasto wstawiamy do piekarnika 170 st. na 40 min.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy w misce mąkę, cukier i cynamon, dodajemy miękkie masło i ugniatamy w sypką kruszonkę (będzie przypominać trzcinowy cukier). Dodajemy płatki migdałowe i ugniatamy.
Kruszonkę wysypujemy na ciasto i pieczemy całość jeszcze 15-20 min.