Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jak to pizza... pyszna, sycąca... niebo w gębie...
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Drożdże+1/2 szklanki ciepłej wody+cukier+2 łyżki mąki rozcieramy i odstawiamy na ok. 10-15 min. w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Gdy rozczyn drożdżowy wyrosnie wlewamy go do maki, dodajemy resztę wody i wyrabiamy ciasto, dodajemy olej, osiągając odpowiednią konsystencję ciasta (jak ciałko dziecka.... mięciutkie ale nie rozlazłe) Może to niezbyt ładnie określiłam ale takie ma właśnie być.... ew. mozna nazwać jak pierś kobieca... miękka ale jędrna... :))))
Pozostawiamy do wyrosnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 min.
Gdy ciasto wyrosnie ugniatamy je jeszcze kilka razy... po czym wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakładamy farsz i przyprawy wg w własnego pomysłu (w tym przypadku cebule podsmażam do miękkości na oleju razem z przyprawami... kiełbase kroję cieniutko w półtalarki.. nie smażę)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15 minut bez sera na wierzchu, a po posypaniu serem jeszcze z ok. 5 min.
Życzę smacznego...:)