Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, efektowne i co najważniejsze smaczne. Znika w mgnieniu oka, a dzieci pytają, kiedy zrobisz znowu. :) Robi się ekspresowo, tylko trzeba na galaretkę poczekać.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 335
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1550
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 335
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1550
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Do gorącego masła dodać herbatniki i wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do zimnej, ale płynnej galaretki wlać 200ml mleka i miksować trzepaczką przez 2-3 minuty. Odstawić na chwilę, a gdy zacznie się ścinać, wylać na dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
Kolejną galaretkę rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą wylać na piankę. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Z trzecią galaretką postąpić tak jak z pierwszą. Wylać na stężałą galaretkę i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i usztywniacz. Ozdobić wierzch pianki. Smacznego :)