Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy byłam mała, myślałam że pasztet to strasznie skomplikowane danie. A pasztet robi się łatwo, lekko i przyjemnie. A potem, jest co jeść.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 227
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 163
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 227
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 163
Składniki
Gotowanie: Nastawiamy poćwiartowanego królika, dodając podsmażone lekko kawałki boczku i słoniny. Bardziej dusimy niż gotujemy, dodajemy warzywa, ziele, liść i pieprz. Solimy. Pod koniec dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Jak wszystko będzie miękkie, odcedzamy. Kawałki królika obieramy od kości. Mięso i wszystkie warzywa skręcamy na maszynce o niewielkich oczkach. W pozostałym z gotowania tłuszczu namaczamy bułkę, którą też po odciśnięciu przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, napisałam 4-5 bo trzeba uważać żeby powstała masa nie była zbyt sucha, bo potem będzie się kruszyć. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku. Pamiętamy żeby nie przesolić bo pieczenie wyciągnie sól.
Pieczenie: Foremki wysypujemy na dnie bułką tartą, układamy masę do 3/4 wysokości foremki, brzegi podsypujemy bułką tartą. Pieczemy w 180'C około 40 minut.