Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna nalewka rodem z Toskanii, w dodatku o walorach zdrowotnych. Warto od razu zrobić podwójną, a nawet potrójną porcję - nie będziecie rozczarowani!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 308
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 437
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 380
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 271
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 308
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 437
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 380
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 271
Składniki
Orzechy pociąć na kawałki, najlepiej na ćwiartki bądź ósemki. Dobrze jest założyć do tej czynności rękawiczki, gdyż zielone orzechy trwale barwią skórę (i naczynia też, dlatego najlepiej używać szklanych lub stalowych) na brązowo. Przez kilka dni trudno pozbyć się tego barwnika z dłoni w jakikolwiek sposób, więc warto się zabezpieczyć. Również cytrynę pokroić na mniejsze kawałki, razem ze skórką.
Owoce i połowę porcji cynamonu i goździków umieścić w słoju i zalać spirytusem.
Pozostawić w słonecznym miejscu na 40 dni, codziennie wstrząsać naczyniem. Słój musi być odpowiednio duży, aby w przyszłości zmieścił się w nim jeszcze syrop z wina (będę musiała pewnie przelać całość do jakiejś beczułki albo do dwóch słoików…). Stopniowo jasna zieleń nastawu będzie się zamieniać w ciemny brąz. Obserwowanie tego procesu to dodatkowa przyjemność i nauka! Tak wygląda słój z zawartością już następnego dnia...
Po upływie wskazanych 40 dni podgrzać wino z cukrem i drugą połową przypraw. Gotowy syrop wlać do orzechów zatopionych w spirytusie i poddawać wstrząsaniu jeszcze przez 10 dni. Na koniec odfiltrować wszystkie stałe składniki i cieszyć się walorami pysznej nalewki. Można pić od razu, ale lepiej odstawić na parę miesięcy do dojrzewania.