Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne takie jak gotowała moja mama ,babcia i prababcia palce lizać
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 13
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 13
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
nóżki i mięso porządnie wymoczyć (ja mocze około 12 godzin)
włożyć do garnka zalać wodą po prawie samą krawędz garnka (do pełna) odrobinę posolić gotować na malutkim ogniu około 2 godzin między czasie zdejmować szumowiny zbierające się na wierzchu
po upływie tego czasu dodać czosnek ,liść laurowy ,ziele angielskie ,pieprz w ziarnkach dalej gotować około 2 - 3 godziny aż wygotuje się połowa wody w garnku wtedy nie trzeba dodawać żelatyny
miękkie mięso i nóżki odcedzić z wywaru lekko przestudzić ugotowane mięsko
przestudzone mięso obrać z kości , kroimy lub przekręcić przez maszynkę do mięsa
pokrojone mięsko spowrotem umieścić w odcedzonym wywarze zagotować
czasem taką galarete gotuje również z włoszczyzna : 1 marchewka ,kawałek pora ,1 pietruszka ,kawałeczek selera umyć i oczyścić gotować razem z mięsem i nóżkami wtedy dodaje żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance ciepłej wody
jeszcze ciepłą galaretę przelać do małych salaterek ,pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lododówki