Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowuje się je w ok. pół godziny, niezłe jest więc jako szybki obiad. Z prawdziwym risottem ma wspólny tylko pierwszy etap przygotowania (dlatego "niby"), ale za to nie potrzeba do niego żadnego specjalnego gatunku ryżu, więc jest niedrogie.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki, razem z ogonkami, w grubsze plasterki.
Na patelni o wysokich brzegach lub w garnku z grubym dnem (ja używam woka, moim zdaniem do wykonywania tego typu potraw jest po prostu najwygodniejszy, ale co kto ma i woli) rozgrzać dość dużo oleju. Na gorący wrzucić suchy ryż, podsmażać mieszając aż zrobi się lekko kremowy. Odlać olej (trochę i tak zostanie, ale wystarczy w zupełności), dodać do ryżu cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać rosół lub wodę (tyle, żeby przykryła ryż mniej więcej na dwa cm), ewentualnie kostkę rosołową. Dodać też mięso i sos sojowy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Po dziesięciu minutach dodać pieczarki, pieprz i groszek. Dusić do miękkości ryżu (nie trwa to długo) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.