Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie naleśniki dla mięsnych smakoszy ze świeżą cukinią doprawione świeżą miętą, która wzbogaca smak tego owocu z rodziny dyń.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 279
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 155
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 279
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 155
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
Przygotujmy ciasto na naleśniki. Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wbijamy jaja, wlewamy piwo i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy dodać olej do ciasta, dzięki temu będzie nam łatwiej odchodził naleśnik od patelni.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz curry. Podsmażamy mięso, tak by nie było surowe.
Obieramy cukinię i kroimy w kostkę średniej wielkości. Dorzucamy część do podsmażonego mięsa i lekko podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i chwile dusimy, aż cukinia zmięknie.
Następnie dodajemy puszkę kukurydzy i dalej dusimy, oczywiście na mniejszym ogniu. Pod koniec dodajemy resztę cukinii, dzięki temu będziemy mogli poznać szerszą gamę smaków cukinii. Podsmażamy chwilę tak aby druga część cukinii lekko nabrała ciepła i aromatu, w tym czasie również dodajemy poszatkowane liście świeżej mięty. Mieszamy wszystko, lekko podlewamy woda i zostawiamy dosłownie na chwilę, aby aromat mięty rozszedł się po daniu.
Mięta wzmacnia smak cukinii, to idealne połączenie tych dwóch aromatów, które wzajemnie się urozmaicają.
Nakładamy odrobinę farszu na naleśniki i zawijamy. Możemy dodać do całości dip, którego przepis znajduje się pod linkiem https://smaker.pl/przepis-bazyli-dip,107851.html
Smacznego!!