Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz już dość tradycyjnego grillowania kiełbasek i karkówki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pomysłowo przygotowane mięso mielone na patyczkach do szaszłyków z pewnością świetnie się sprawdzi podczas spotkania z przyjaciółmi lub kolacji w rodzinnym gronie. Możesz oczywiście modyfikować przepis w zależności od Twoich upodobań smakowych.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1291
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1291
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Przed przygotowaniem mięsa suchą bułkę namaczamy w misce z czystą wodą. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie łączymy ze sobą mięso mielone, pokrojoną cebulę i namoczona bułkę, łyżkę przyprawy do grilla o raz bułkę tartą. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli masa przykleja się do rąk, to można dodać jeszcze bułki tartej. Z gotowej już masy formujemy małe kiełbaski, które później nabijamy na patyk do szaszłyków.
Całość marynujemy przez 30 minut w łyżce przyprawy do grilla z olejem. Gotowa marynatę rozprowadzamy po mięsie za pomocą pędzelka. Na rozgrzany ruszt kładziemy folię aluminiową, a na niej mięso. Co kilka minut obracamy mięso, aby upiekło się równomiernie ze wszystkich stron na piękny brązowy kolor. Najlepiej podawać z sosem jogurtowym i dipem pikantnym.