Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 323
Polecam.
Odsłon: 1342
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 480
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 323
Polecam.
Odsłon: 1342
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 480
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy. Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut. Życzę smacznego! :)