Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe i nietuzinkowe. Z powodzeniem zastąpi starą, dobrą pizzę.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Drożdże ugniatamy z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Musimy uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Dwa rodzaje mąki, 1 jajko, żółtko, 2 łyżeczki oregano, sól i rozczyn ugniatamy razem. Dodajemy powoli mleko, tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Dodajemy roztopione masło i ugniatamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Siekamy cebulę i pieczarki. Wrzucamy wszystko na suchą patelnię i dodajemy sos sojowy i całość bulionu. Dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem. Dusimy do momentu aż cały płyn odparuje z patelni.
Ciasto dzielimy na 6 równych kul (ilość kul na 2 porcje). Każdą rozwałkowujemy na płasko. Pierwszą kulę kładziemy na blachę, na nią kładziemy dwie następne kule rozcięte na środku na 8 części. Wywijamy rozcięte części na zewnątrz ciasta tworząc kwiat. Do środka kładziemy farsz. Bełtamy jajko i smarujemy brzegi ciasta. To co pozostanie wylewamy na farsz. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy farsz ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.