Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego, pieczonego pstrąga, otulonego wyrazistą marynatą i faszerowanego kaparami. Smaczna, pożywana i zdrowa propozycja obiadowa ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki przyprawy do ryb i dokładnie mieszamy.
Ryby dokładnie oczyszczamy, a ich wnętrze oprószamy przyprawą do ryb, układamy plastry cytryny i faszerujemy odsączonymi z zalewy kaparami.
Wypełnione cytryną i kaparami pstrągi, dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem* przez około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy na termoobiegu przez kolejne 15 minut. * naczynie można przykryć także folią aluminiową.
Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)