Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, sezonowy makaron stanowiący kwintesencję wczesnego lata.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 15
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 15
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Składniki
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Studzę całkowicie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę około 2 minut. Dodaję serek topiony i mieszam do momentu, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Zalewam winem i wodą z gotowania makaronu, duszę do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Groszek oczyszczam i pozbawiam włókien. Dokładam do patelni /można dolać wina/ i duszę 2-3 minuty. Dodaję makaron i mieszam. Podgrzewam do zagrzania kokardek. Solę i pieprzę do smaku. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone truskawki. Mieszam i podgrzewam około minuty. Starty na drobnej tarce pecorino mieszam z rozkłóconym jajem i posiekanym rozmarynem. Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję mieszankę jajeczną. Mieszam bardzo intensywnie, żeby jajo się nie ścięło. Posypuję odrobiną sera i rozmarynu. Podaję od razu.