Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu Nigelli Lawson. Z braku innych grzybów, użyłam pieczarek, które także nadają się do tego dania. Duża porcja na przyjęcia.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 30
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 30
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Składniki
Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.
W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować al’dente.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.