Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1976
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1976
Składniki
Brokuła ugotować w całości al dente, najlepiej na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki. Korzeń zetrzeć na tarce o małych oczkach (nic się nie może zmarnować!). ;)
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
Czas przygotować sos serowy - cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą. W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut.
Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość patelni. Trzymać na średnim ogniu przez kilka minut (do roztopienia sera).
Makaron wymieszać z jogurtem i różyczkami brokuła. Doprawić wg uznania.
Gotowe danie można już nakładać na talerze. Moja propozycja podania to dodatek posiekanej natki pietruszki i podprażonych płatków migdałowych :)