Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13079
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 51
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13079
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 51
Składniki
Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę.
Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.