Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem pora i czosnku. Całość świetnie komponuje się z ryżem pełnoziarnistym.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
Pora także kroimy w kostkę i szklimy go delikatnie na oliwie z oliwek.
Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę je podsmażamy.
Do pora i kurczaka dokładamy pokrojone pieczarki i smażymy je do momentu, aż te delikatnie zmiękną.
W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, 50 ml wody oraz sos sojowy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Po tym czasie dolewamy mleko wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Gotowy sos z kurczakiem podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Życzę smacznego! :)