Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak gajowego - wzorowany (bo nie dokładnie taki sam) na toskańskim pollo boscaiolla. Kurczak duszony z grzybami, co prawda suszonymi, ale prawdziwkami, podany z makaronem i mizerią. P.S. Uwielbiam nazwę boscaiolla.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Składniki
W ubiegłym tygodniu kupiłem na targu prawdziwego kurczaka, takiego, co to po podwórku goni i nóżką grzebie. Ale, ponieważ na weekend były inne plany, został poporcjowany i wylądował w zamrażarce. Dzisiaj na niego kolej. Podziel kurczaka na porcje, umyj, osusz i posyp obficie pieprzem. Grzyby zamocz wcześniej (najlepiej dzień wcześniej) w zimnej wodzie. Ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Kurczaka obsmaż na tłuszczu na złoty kolor - najpierw stronę ze skórą.
Do obsmażonego kurczaka wlej grzyby z wodą, w której się gotowały, dodaj bulion, przyprawy i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Dodaj śmietanę i duś jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Ponieważ zrobiła się awaria - podczas przygotowań do obiadu okazało się, że w domu jest tylko jeden, trochę zwiędły ziemniak - wykorzystałem do dania makaron penne rigate. Podam więc dwie wersje alternatywne: Ugotuj makaron al dente i podaj z kawałkiem kurczaka, podlane sosem. Ziemniaki obierz, pokrój na plastry i ok. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć do sosu, aby dusiły się razem z mięsem i grzybami. W tym przypadku dodaj mniej śmietany. Podawaj z mizerią i białym winem lub piwem.